skip to Main Content

Kenter binnen het IKC

Vaardigheden leren of verbeteren
Kenter gaat ervan uit dat kinderen sommige vaardigheden nog moeten leren of verbeteren. Sommige kinderen hebben een duwtje in de rug nodig om een positieve ontwikkeling op gang te brengen. Door die positieve ontwikkeling kunnen ook ouders weer met hun kind(eren) verder.

Kenter biedt..

Kenter Jeugdhulp is dé specialist in jeugdhulp die samenwerkt met andere organisaties binnen het IKC om ervoor te zorgen dat uw kind op de juiste plek terechtkomt. Kenter gelooft rotsvast in de eigen (veer)kracht van jeugdigen en hun gezinnen. Maar we weten ook dat sommige kinderen (en gezinnen) soms ondersteuning nodig hebben bij het bereiken van de beste en meest haalbare ontwikkelingsmogelijkheden. Kenter biedt die ondersteuning: tijdelijk, altijd zo licht als mogelijk is en dicht bij huis.

Hulp afgestemd op specifieke vraag

Binnen het IKC is onderwijs gecombineerd met een vorm van (dag)behandeling van Kenter Jeugdhulp. Op de locatie van het IKC, waar deeltijdbehandeling plaatsvindt, behandelt Kenter overdag bijvoorbeeld jonge kinderen (3 jaar) met psychosociale problemen. Dat gebeurt door middel van allerlei activiteiten zoals spelletjes, knutselen en muziek maken. In kleine groepjes werken kinderen aan taal, motoriek, samenspel en verstandelijke ontwikkeling. Terwijl hun kinderen ondersteuning krijgen op het IKC, die we altijd met ouders afstemmen, krijgen ook ouders de ondersteuning die ze nodig hebben. En kinderen kunnen ook thuis worden begeleid.

Coaching

Ook ambulante, pedagogische coaching van een kind in zijn/haar omgeving bijvoorbeeld op school of thuis, is een mogelijkheid. Hierbij wordt – net als bij alle andere geboden hulp – gewerkt in nauwe samenspraak met het kind, de ouders en de leerkracht van het kind. Werken aan doelen bepaalt de richting van de ondersteuning, die wordt afgestemd op de specifieke behoefte van een kind op gedragsgebied.

De kracht van samenwerking

De kracht van Kenter binnen het IKC ligt in de samenwerking tussen verschillende samenwerkende organisaties. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een onderwijszorgklas: hier vindt onderwijs en behandeling van 4-7 jarigen plaats. En als het nodig is kan altijd een beroep worden gedaan op de uitgebreide andere mogelijkheden die Kenter biedt.

Maar wat als je niet weet wat er is met je kind?

Als ouders vermoeden dat hun kind een probleem heeft, kan Kenter een multidisciplinair team inzetten met het oog op diagnostiek. Zo’n team bestaat uit mensen met verschillende specialiteiten. Door middel van bijvoorbeeld spelonderzoek, kunnen de ervaren professionals van Kenter zien hoe het kind communiceert en contact maakt. Er wordt ook naar eventuele andere problemen gekeken, zoals slaap-, zindelijkheids- of eetproblemen. Aan de hand van de bevindingen stellen we samen met ouders een plan op dat werkt. En mocht uit onderzoek blijken dat een onderzoeksvraag een ander specialisme vereist, dan verwijzen we door.

Coaching Met als kernbegrippen, thuis of op school, in samenspraak met kind, ouders en leerkracht.

Zeer Intensief Zorg Onderwijs Arrangement binnen IKC (ZiZO)

Ook voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die intensieve ondersteuning nodig hebben, bieden we – samen met het onderwijs – een oplossing. Zij kunnen zich– met een op maat gemaakt plan en in een aangepaste vorm voorbereiden op het Speciaal (Basis) Onderwijs, door de mogelijkheid zich op het gebied van onderwijs en gedrag verder te ontwikkelen. Het doel is terugkeer naar de klas en het voorkomen van langdurige uitval op Speciaal (Basis) Onderwijs of IKC.

Doorverwijzen

Kinderen worden naar de dagbehandelingsgroepen van Kenter op het IKC doorverwezen door de Centra voor Jeugd & Gezin en door de huisarts.
Meer weten over Kenter Jeugdhulp? Kijk op www.kenterjeugdhulp.nl

Back To Top
Neem contact op
X